Lastbilar

Gillar du stora fordon, är chansen stor att du även har ett intresse för lastbilar. Just lastbilen är det vanligaste fordonet på våra vägar och det är också det man aoftast arbetar med när man är yrkeschaufför.

Nästan allt som vi använder i vår vardag har transporterats till affärerna eller direkt hem till oss med lastbilar. Miljöpåverkan från lastbilar har minskat successivt genom att motorerna har blivit effektivare.

Lastbil

Flera kända biltillverkare producerar även lastbilar, exempelvis Mercedes. Det finns också tillverkare som specialiserat sig på lastbilar. En sådan som är känd för sin höga kvalitet är DAF Sweden. De tillverkar även lastbilar som används för lastbilsrally, bland annat har lastbilar från DAF deltagit i och till och med vunnit Dakarrallyt. Företaget har funnits sedan 1928 och har tillverkat transportfordon i någon form sedan dess.

Att arbeta som lastbilschaufför har idag blivit väldigt populärt. Många säger att det är friheten att färdas fritt på vägarna, lugnet i lastbilen samt de flexibla arbetstiderna som lockar. Ett tips är att först ta anställning på ett större åkeri som är insatt i branschen. Du får då möjlighet att låna lastbil samt får hjälp med dina körningar och så vidare. Men för att arbeta som lastbilschaufför krävs det utbildning, framförallt att du har rätt körkortsbehörighet.

Körkortsbehörigheter

Det finns flera olika behörigheter för att få köra lastbil, beroende på hur tung den är samt om du har släp efter den.

Lätt lastbil

En lätt lastbil får du köra med ditt vanliga bilkörkort, det vill säga B. Vikten får dock inte överskrida 3 500 kg. Om du har behörigheten BE får du även ha en eller flera släpvagnar kopplade efter lastbilen, men totalvikten får ändå inte överstiga 3 500 kg.

Tung lastbil

Att köra en tung lastbil ställer högre krav på dig som förare och det finns fyra olika körkortsbehörigheter för tung lastbil.

C1 ger dig rätten att köra en lastbil som väger max 7 500 kg och du får även dra en släpkärra efter den som väger upp till 750 kg.

C1E är precis som C1 förutom att du får dra en eller flera kärror om inte totalvikten överstiger 12 000 kg.

C gör att du får köra en tung lastbil utan någon övre viktbegränsning. Dessutom får du dra en släpkärra på max 750 kg.

CE ger dig samma rätt som C, men du får även dra en eller flera släpkärror utan någon viktbegränsning.

Informationen om körkortsbehörigheter är hämtad från Körkortsportalen.