Offroadgrenar

Det Svenska Bilsportförbundet (SBF) har listat de grenar som utgör tävlingsdiscipliner inom Offroad i Sverige. För närvarande finns det 37 anslutna klubbar landet över som bedriver en verksamhet inom Offroad.

offroad

För att överhuvudtaget få utöva och tävla i Offroad måste man vara minst 15 år gammal. Det krävs vidare licens i vilken en skade- och livsförsäkring ingår. I huvudsak kan sporten delas in i fem tävlingskategorier. Nedan följer en kort beskrivning av var och en av dessa.

Offroad tävlingar på amatörnivå – Om man är ny inom Offroad börjar man på en enkel och ofta lokal tävlingsnivå. Tävlingsgrenarna brukar då antingen vara något som kallas för Offroad Trophy eller Offroadorientering.

Trial 4 x 4 – Det som kallas för precisionskörning med fyrhjulsdrivna bilar hör till tävlingsformen Trial 4 x 4. Här tävlar man i flera klasser med originalbilar eller specialkonstruerade varianter i terräng eller på hinderbana.

Challenge – Det som kallas för Challenge är en tävlingsform som ytterst handlar om uthållighet och smarta beslut. Även om den närmaste och till synes mest logiska vägen verkar klokast så kan en helt annan väg vara det rätta valet. I Challenge tävlar man i team orientera sig fram i de mest svårkörda terrängspåren. Challange är precis som namnet antyder, en sann utmaning för varje förare och raceteam.

Formula Offroad – I tävlinga Formula Offroad handlar det om att ett bilfordonet skall köra upp och ned för en extremt brant grusgrop som ibland kan luta riktigt brant. Givetvis är bilarna specialbyggda för detta med kraftiga motorer och breda däck. Underlaget är sand och föraren kör alltid ensam i bilen.

Monster race – Inom Monster Race tävlar man i tre olika bilklasser: small size, mid size och full size. Tävlingsformatet är på samma sätt som i dragracing av elimineringstypen där två bilar tävlar parallellt längs en hinderbana. Vinnare går vidare i stegen tills slutsegraren står kvar.