Hur du underhåller din tävlingsbil

landrover Om du har en tävlingsbil så vet du säkert att den behöver skötas om för att nå bästa resultat. Underhållet är något som bör utföras regelbundet, och det finns flera anledningar till att sköta om sin bil. En är att prestandan förbättras just nu; bilen går fortare, säkrare och bättre. En annan är att du långsiktigt sparar både tid och pengar på att sköta om bilen nu istället för att slita på delarna och tvingas till att laga den på verkstaden i framtiden.

En bil är ett stort projekt även i normala fall, men en tävlingsbil kräver ännu mer vård och underhåll. Eftersom tävlingsbilar har andra krav på sig än en vanlig familjebil – de kommer ofta upp i höga hastigheter men ska samtidigt vara lättmanövrerade – är det viktigt att kontinuerligt vara noga med detaljerna för att slippa obehagliga överraskningar.

En viktig sak, som alla tävlingsbilägare bör titta till regelbundet, är torkarbladen. De måste hålla god kvalitet för att din vindruta ska vara så ren som möjligt. En smutsig vindruta kan utgöra en säkerhetsrisk, och när din tävlingsbil färdas i höga hastigheter kan dåliga torkarblad vara skillnaden mellan skymd och fri sikt. Några av de bästa torkarbladen på marknaden kommer från Bosch. De säljs hos bland annat Mekanika, både torkarbladssatser och fristående torkarblad. Gemensamt har alla Boschs blad att de är lätta att montera och håller under en längre tids användning.

Andra viktiga detaljer som du bör vara uppmärksam på som bilägare är att olje- och vattennivån är lagom hög. Vattnet finns där för att kyla motorn, och om något krånglar är risken för överhettning stor. Oljan kollar du enkelt genom att använda dig av en oljesticka – och när oljan börjar bli låg är det dags att svänga in vid en mack och fylla på. Vissa bilar har också en indikator på instrumentbrädan som signalerar när oljan är på väg att ta slut.