Kontroversiella Gumball 3000

Om några veckor är det dags för Gumball 3000. Den här gången går resan från Miami till Ibiza där förarna kommer också att köra igenom Atlanta, New York, Edinburgh, London, Paris och Barcelona. Förra året var de i Stockholm och säkert inte för sista gången.

Gumballtävlingen handlar om att resa i stil. De som har råd med inträdesavgiften och råd att köra runt en superbil i flera dagar, åker från startlinjen och genom städerna för att försöka hinna till målet först. Men under resans gång handlar det även om lyxliv, fart och publicitet. Det faktiskt sällan som vinsten spelar någon roll. Alla som deltar har uppenbarligen redan tillräckligt med pengar. Nej, den här tävlingen handlar med om känslan att resa. En härlig, dyr, road trip kan man säga.

gumball

Många kändisar och rikemansfolk deltar i Gumball varje år.  De skryter genom gatorna under dagen och festar hela nätterna. Erik & Macka från TV6 har varit med några gånger. 2011 deltog de tillsammans med Stureplanaren Nelli. Några andra som ofta deltar är Team Betsafe som sponsras såklart av den stora sajten med samma namn. Laget har även gjort en film om sin resa i tävlingen som du kan se i den här engelska länken. Förra året höll tävlingen hus till största del i Europa och gick igenom Stockholm. Där stannade bilarna till på Anderstorps bana.

Tävlingen anses ganska skandalomsusad eftersom många deltagare bryter mot ländernas hastighetsbegränsningar och en del har till och med tappat körkortet. 2007 var det till och med två pensionärer som krockade med en Gumballbil och avled. Förra året blev bilarna stannade vid tyska gränsen. Deras tidigare uppträdande under tävlingen hade lett till att Tyskland inte ville att Gumballbilar skulle köra på deras vägar.

Trots detta är tävlingen enormt populär och ger tillfälle för olika insamlingar och mindre röster att bli hörda.