Underhåll man kan sköta själv

Dagens fordon blir allt mer avancerade och många gånger behöver man datorer och diagnostikprogram för att se hur en bil verkligen mår. Men trots detta finns det alltid en del mindre saker man lätt kan fixa själv utan att behöva vara en expert eller ha tillgång till samma utrustning som verkstaden.

Byta oljan

Ett oljebyte är något man rekommenderas göra varje 1 200 mil när det kommer till vanliga personbilar. Har man dock en dieselmotor bör man göra det redan efter 500 mil. Byter man inte oljan regelbundet kan det leda till allvarliga problem som blir riktigt dyra att fixa. På sajten Mekster finns motorolja för praktiskt taget alla personbilar.

Byta tändstift

Tändstiften utstår en hel del påfrestningar under sin livslängd och ju äldre de blir desto sämre kommer vissa funktioner i motorn att bli. Bilen kan bland annat bli svårstartad eller uppleva driftstörningar när tändstiften börjar bli dåliga. Detta blir ofta mer uppenbart vintertid. Även om man inte riktigt har något erfarenhet med att meka kan man byta tändstiften. De sitter på rad längst med motorblocket och skruvas ut med antingen en vanlig hylsnyckel eller en speciell tändstiftsnyckel. Vid byte är det smart att titta på tändkablarna också om de ser bra ut.

Kontroll av batteriet

Bilbatteriet är också något man bör hålla ett öga på. En kontroll av batteriet är så enkel som att ladda det fullt och sedan låta det vila ett dygn. Därefter mäter man spänningen med en digital multimeter. Ett bra värde ligger mellan 12,7 och 12,8 volt. Livslängden på ett batteri kan variera en hel del beroende på en rad olika faktorer. Under fördelaktiga situationer håller det bra skick upp till fem år. Men om allt går snett kan det dö bara på ett år. Att regelbundet kontrollera det och inte ta något för givet är därför en väldigt smart idé.