Svenska endurotävlingar

Att vi gillar motorsport i Sverige är ingen nyhet. Det många kanske inte visste är enduro är det den största motorsporten på två hjul i Sverige. Det är en hård sport som kräver mycket av föraren, inte minst kondition och disciplin. Vi tänkte prata om några av tävlingarna som vi svenskar håller i.

GGN

Faktum är att världens största endurotävling hålls av oss svenskar, den heter Gotland Grand National och brukar förkortas GGN. Den hålls som namnet antyder på Gotland och brukar köras i slutet på oktober. Tävlingen har i skrivande stund körts i 35 år, senare i 2019 blir det den 36 gången som tävlingen har körts. Sedan 2010 har ungdomar från 12-16 kunnat delta i något som kallas för “Lilla GGN”.

Novemberkåsan

Novemberkåsan som även kallas för svenska mästerskapet körs under november månad. Detta är en av de hårdare tävlingarna, det körs både natt och dag och under hårda förhållanden. Som om detta inte vore nog så måste deltagarna själva utföra service och eventuella reparationer under tävlingens gång. På grund av detta så måste förarna vara taktiska i hur dom kör eftersom att det när som helst ska kunna finnas krafter till att utföra en reparation, och det ska gå snabbt. Tävlingen har hållits i ända sen 1915 och pågår än idag. Från början så var tävlingen mellan 60-70 mil, idag har den kortats ner till ungefär 30, vilket fortfarande är väldigt påfrestande eftersom att man kör på hårdare terräng.

Svensk enduroklassiker

För den hårdare föraren så finns det en väldigt statusfylld utmaning vid namn Svensk Enduroklassiker. Det är ingen egen tävling utan mer en utmaning som kräver att man klarat av tre specifika endurotävlingar. Stångebroslaget, Ränneslättsloppet och slutligen GGN. De som genomfört alla tre tävlingar och klarat respektive kriterier under samma år får en minnesmedalj. Fortsätter man att göra det år efter år så finns det fler medaljer att hämta: efter 5 år i rad så får man en bronsmedalj, 10 år ger en silvermedalj, 15 år ger en guldmedalj och den som klarat det 20 år i rad får en guldkrans.