Enduro på motionsnivå

Tycker du också om motorsport? Då har du med största sannolikhet åtminstone hört talas om enduro. Det är en spännande sport som också går att ha som hobby och fungerar utmärkt som motionsform. Ett vanligt missförstånd är att enduro endast är något för den som vill tävla och ha en karriär som professionell förare, det stämmer alltså inte.

Vad är skillnaden på cross och enduro?

Det man bör ha klart för sig är att det är skillnad på en crossmotorcykel och en enduromotorcykel. Varför behöver man ha koll på det? Förutom att de används i två olika sporter så kan den ena registreras och köras efter allmän väg medan den andra endast får köras efter en godkänd bana. Enduromotorcyklar kan levereras med godkänd utrustning för landsvägskörning vilket betyder att du får framföra din motorcykel efter allmän väg, vilket du aldrig får med en cross. Så har du planer på att kunna ta din motorcykel på roliga upptäcktsfärder så kommer den behöva vara godkänd för att framföras på allmän väg. Självklart så måste du ha ett MC-körkort för att få köra din motorcykel efter vägen.

Får jag köra min motorcykel var som helst?

Det korta svaret är tyvärr nej. Även om du skulle ha en motorcykel som är godkänd för att framföras på allmän väg så får du faktiskt inte köra precis hur du vill. Terrängkörningslagen säger att man inte får köra terrängfordon i skogen om det bara är för nöjets skull, det gäller även egen mark. Lagen är till för att skydda vår natur från de skador som terrängfordon orsakar. Däremot så får du framföra din motorcykel på vägar som går igenom skogen, just därför kommer man som förare på hobbynivå ha stor nytta av en landsvägsregistrerad motorcykel.